• 2021 оноос хэрэгжүүлэх Монгол Улсын шинжлэх ухаан, технологийн сан, Беларусь улсын суурь судалгааны сангийн хамтарсан судалгааны төслийн мэдүүлгийг хүлээн авч байна

  • Монгол-тайванийн хамтарсан шинжлэх ухаан, технологийн төслийн сонгон шалгаруулалтыг зарлаж байна

  • МОНГОЛ-ХЯТАДЫН ХАМТАРСАН ШИНЖЛЭХ УХААН, ТЕХНОЛОГИЙН ТӨСЛИЙН СОНГОН ШАЛГАРУУЛАЛТЫГ ЗАРЛАЖ БАЙНА

нийт зочилсон хүний тоо 91449

Вандуйн Баялаг сорт

Description

Бүтээгдэхүүний тодорхойлолт:

  •  Ботаник нэр – Pisum arvense
  • Сортын нэр – Баялаг
  • Ургалтын хугацаа – 90-95 хоног
  • Үрийн ургац – 22-25 ц/га
  • Ногоон массын ургац – 210-240 ц/га
  • Налалт – дунд тэсвэртэй
  • Асгаралт – тэсвэртэй
  • 1000 үрийн жин – 220-230 г
  • Эзэлхүүн жин – 770 л/г
  • Уураг – 20.7 %
  • Цардуул – 24.2%

Ач холбогдол: Вандуй нь хүнс, тэжээл, агротехникийн чухал ач холбогдолтой тарималд тооцогдоно. Баялаг сортын үрэнд уураг 20-26%, цардуул 20-46%, тост бодис 0.8-1.4%, эслэг 6.0%, саахар 8.0%, үнслэг 3.3%, A, B1, B2 ба C-ийн витаминууд ба эрдсийн бодисууд агуулагдана. Вандуй нь үндсэндээ булцуу үүсгэж азот шингээгч болон ризобиум бактерийг идэвхжүүлэх учир ногоон бордуурт тариалах, бусад тарималд сайн өмнөгч болж хөрсийг азотоор баяжуулдаг.

Зориулалт: Ногоон массыг малын тэжээлийн зориулалтаар цэцэглэлтээс сүүн болцын үед хатаж ашиглахаас гадна үрийг няцалж гахай, шувуу, малд хүчит тэжээлийн зориулалтаар ашиглана.

Баталгаажилт: ХХААХҮЯ-ы дэргэдэх Улсын Сорт сорилтын зөвлөлийн 2016 оны 12-р сарын 14-ний өдрийн 01 тоот тогтоолоор “НУТАГШСАН” сортоор батлагдсан.